Ågust?

Såg nästan hela första avsnittet av SVT:s stora julsatsning om Strindberg. Det var fnissigt. Jag satt och fnissade förläget åt Jonas Karlssons putslustiga mustasch och fjäderlätta Strindberg. Trots att jag kände igen så många duktiga och kunniga skådisar blev jag inte berörd ett smack. AS förtjänar mer svärta, tyngd och blues än att skildras i låtsasmiljöer med taskigt iscensatta scener där poliser rider och slåss på folktomma torg och man bara väntar på att få se en japan med digital systemkamera bakom ett hörn. Regissören måste ha varit livrädd för skådespelaruppbådet, eller var fanns det blodfyllda och potenta agerande som man borde kunna förvänta sig?

När du trodde det var över

I sanningssägaren JP finns idag en ilsken insändare signerad Kerstin och Rolf Larsson. De tycker sig ha fått sin musikupplevelse förstörd på en julkonsert där  WB satt vid den femsträngade basen. Låt mig citera:

"hur kan man balansera ljudet så att framförallt bas och bastrumma slår genom märg och ben"

"Byxbenen fladdrade ibland av bastonerna"

"De sånger som framfördes utan bas och bastrumma var helt underbara"

""En timme efter konserten slog hjärtat i kroppen som  det fått en chock och pulsen gick på högvarv"

Kritiken är i första hand riktad mot den eminente ljudteknikern, men samtidigt får man som basslover sig en tankeställare. Det finns uppenbarligen människor där ute som inte älskar att höra basen och känna hur det börjar vibrera i skelettet. Av insändaren att döma verkar det ju inte heller att vara någon sinekur för någon med svagt hjärta. Jag trodde det var en myt att basfrekvenserna kunde påverka hjärtrytmen, men tänk om jag har fel? I fortsättningen skall jag tejpa upp en handskriven lapp på dörrarna till konsertlokalerna:

NI MED SVAGT HJÄRTA LÄMNA ALLT HOPP NÄR NI HÄR INTRÄDER

Jag kan heller inte låta bli att reflektera över att jag nu i fortsättningen, likt trumpetaren Lasse Lindgren, bör uppmana publiken att flytta sig längre bak. Man vill ju inte skada någon.

Låt det nu bli jul.Förnedringens stund

Mitt bloggskrivande har varit obefintligt den sista tiden. Av tre förnedrande skäl:

1. Doktorn har gått om mig i betapetratingen.

2. I årets sista badmintonmatch förlorade jag ett avgörande kort set mot Direktören. Jag var så trött att jag var beredd att vomera i min lågkvalitativa sportbag.

3. Förra veckan spelade jag i en förort till JKPG och hela bandet var sponsrade med snygga vita skinnkavajer. Tyvärr fanns det bara kavajstorlekar upp till storlek 54, vilket gjorde att min klädsamma fyllighet inte rymdes. Jag spelade därför i min sobra svarta kavaj. När aftonens konferencier presenterar bandet säger han att WB inte har någon vit kavaj eftersom de inte fanns i hans storlek. I bilen hem insåg jag att han lika gärna kunde ha sagt:

Ja, eftersom WB är så förskräckligt tjock så fanns det inga vita kavajer som passade honom. Men han får vara med i alla fall. Jag beklagar om det ställer till obehag för er i publiken men vi kunde ju inte gärna placera honom bakom ett skynke. Eller förresten, varför inte?  

Det finns ingen basgud.

110, 5

Mitt julmusikindex har passerat kokpunkten och har övergått till något slags motvilligt accepterande. Ur öronen rinner små rännilar av stilla nätter, tomtar och luciatåg som ber om nåd. De vill inte snirkla runt i mitt sargade musikhuvud längre och verkar inte trivas ihop med Meshell Ndegeocello. Det är för lite arga lesbiska afroamerikanska basister i luciatågen nuförtiden, men så finns det inget som svänger så lite som lucia heller.

Självklart

Enligt Expressen är Olof Mellberg på väg att lämna den brittiska dimman för italienska Juventus. Det är naturligtvis en helt självklar utveckling. Jag är övertygad om att alla italienska fotbollsfans har saknat Mellbergs precisa uppspel och bländande teknik och att Serie A nu blir än mer intressant att följa. Det ryktas samtidigt att Sven "Dala" Dahlkvist  är nära en comeback och skall vara aktuell för Real Madrid.

Dagens värden

Jag vill meddela att mitt julmusiksindex nu är uppe i 99,8 % och jag är osäker på hur min mentala hälsa kommer att påverkas när jag hör någon sjunga något som innehåller juleljus, slädar eller krubbor och risken är överhängande att jag talar om för Rudolf vad han kan göra med sin röda kran och om en enda stjärna strålar en gång till så vet jag helt enkelt inte vad jag gör. Var är min seinfeldbox?

Äntligen

Idag fick jag till slut den uppskattning jag förtjänar i egenskap av egen företagare. Företagarna skriver i ett brev till just mig:

"Som företagare har du modet, kraften och viljan att ta ansvar för din egen och andras välfärd." 

Jag är rörd. Jag har kämpar med min lilla enskilda firma i 3 år nu och har strävat likt Sisyfos i en lönsamhetens uppförsbacke och därför värmer just de orden min uppgivna och frusna företagarsjäl extra mycket. Jag tror att många inte ser mig som den nya Rausing eller Kamprad, men jag skall SNART låta er stå där med förvånade blickar när jag plötsligt seglar upp som en komet på börshimlen.
    Saken är enkel. Jag har en lysande affärsidé. Men. Jag har problem med en av mina anställda. Han är en flegmatisk nattsuddare med tveksam kosthållning och har dessutom förmågan att inte skicka fakturorna i tid. Ibland kan han drabbas av ett sånt fikasug att han släpper allt han har för händer för att likt en blodhund spåra upp närmaste konditori med Napoleonbakelser. Emellanåt kan han sitta och fånle åt en basgång. Gode Gud. Jag funderar på att ge honom kicken. 


Redan?

Vår briljanta fyraåring deklarerade två viktiga ståndpunkter för min bättre hälft härom kvällen vid läggdags:

Att sova är inte favoriten direkt.

Att sova är döden.

Trevlig onsdag

I skolans ibland besynnerliga värld förekommer ord som i sig innebär en så svår paradox att de blir svåra att överhuvudtaget hantera. Alldeles nyss stötte jag på ordet trivselindex och i min värld blir det så konstigt när man gör index av trivsel att det närmast känns som om trivseln sjunker som en gråsten. 
     Tänk om man skulle hantera hela sitt liv på det sättet? Om man skulle mäta trivseln med siffror som på något outgrundligt sätt står i relation till tidigare siffror. 

Vad trevligt vi hade när vi besökte Bertilssons.
Javisst. Hur trevligt tyckte du att det var?
73,4 tror jag.
Jaha. Jag tycker 76,7.  
Jaha, men hur trevligt var det förra året då?
71.
Åh. Verkligen.

Blir det inte bara underligt? Jag tycker att det vore bättre att använda de språkliga medel som står till buds i den gängse vokabulären än det mätbara i den trubbiga matematiken:

Jag trivs inte alls.
Min skola är som en porlande bäck där jag kan fukta mina torra läppar i det kristallklara vattnet.
Skolan suger.
Jag må säga att det här är en exemplarisk skola.
Jag älskar skolan besinningslöst och ohämmat.
Min lärare är småtjock men han är rätt trevlig.

Situationskomik x 3

I upphällningen av den sista skvätten av veckan känns det som min plikt att summera trenne händelser som har fått mig att tro att det finns högre mening med mitt liv.

1. Fredag. Jag kör min bil längs Norra Strandgatan och tappar fullständigt hakan när jag märker att en man som är uppskattningsvis 84,5 år kör sin Saab mot mig i fel färdriktning. Han kör med två hjul på trottoaren och rätt sakta och jag kastar mig på signalhornet. Mannen hoppar till i sin bil och ler ett varmare leende än vad situationen kräver, vinkar glatt och gör en U-sväng som skulle gjort en taxichaufför i Stockholm knäsvag av avund och är vips i rätt fil och kuskar vidare mot horisonten.

2. Lördag. Då och då spelar jag grundtoner i en orkester som gör en tämligen bejublad elvisshow. Av skäl som jag inte vill spekulera i får vi alltid göra extranummer. Man skulle faktiskt kunna säga att vi är så styva i korken att vi har repeterat in själva progressionen i extranumret. Vår högt vördade producent och konferencier frågar publiken fyra gånger "Vill ni ha mer?". Publiken svarar lydigt "Ja" och därefter följer frasen "Mina damer och herrar den one and only ...."  alltmedan producenten närmast på knä med utsträckta armar presenterar sångaren, hjälten och estradören. I lördags inlemmades ytterligare ett moment i showens klimax och det skedde med en sådan timing att det kändes som taget ur en film. När producenten börjar säga sina inövade fraser ser vi hur en klädsamt fyllig man i femtiofemårsåldern liksom bara promenerar via bashögtalarna upp på scenen. Det såg ut som att han tänkte "jag vill ha en öl till det här måste vara närmaste vägen till baren" och hans flanerande över scenen synkade så fint med produktionen att när producenten skrek sitt " the one and OOOONLYY..." så stod han där mitt på scenen och fick sitt livs presentation. Han såg  behagligt berusad ut. Nöjd och med fint leende och skulle just börja säga något när han blev nerskickad från scenen. 
     Jag kunde hålla mig lugn och fin i den följande låten men när vi spelade den sista balladen imploderade jag och tårarna sprutade av ren oförställd lycka.

3. Lördag. På väg hem från showen stannade jag till vid en bensinmack och skulle köpa en kaffekopp för att kunna  hålla fokus på den regnblöta vägbanan. Jag drar fram mitt bankkort och skall precis dra mitt kort i kortläsaren när jag ser att det på densamma sitter en lapp med texten "magnetremsan hitåt". Inga pilar, ingen skiss, ingen ytterligare förklaring. Bara just "magnetremsan hitåt". Naturligtvis väljer jag fel håll och frågar den barska damen bakom disken vilket håll remsan skall vara åt. Hon pekar på lappen. Det står ju där, tycks hon mena. Jag ber om ursäkt, lyckas betala och sitter småhoppande av skratt de närmaste milen.


   


RSS 2.0