TV-sport

Såg delar av matchen mellan Valencia och Chelsea och satt med pennan i högsta beredskap för att girigt frossa i sportflosklernas obetalbara värld. Strömblad och Hysén brukar hålla fanan högt i förutsägbarhet. Men. Jag blev besviken. Visst ströddes de sedvanliga

dom måste komma rätt i positionerna
dom ser passiva ut
en svag passning men han jobbar bra hemåt
dom har spelat upp sig efter hand
ett kliniskt avslut
vilken kapning

ut i referatet.

Men Strömblad visade prov på naturlyriska ambitioner med metaforen " Chelsea väver in Valencia i ett spindelnät" och den effektiva "Han har inget kvicksilver att sätta in på bänken". Hysén som är trivsamt motvalls kärring och gärna tjötar på sitt goa sätt vävde in onomatopoetiska uttryck med en hänförande hastighet i frasen "Det är inget smacksmackspel med en touch precis" . Han ägnade också en god stund åt att förklara för den korkade Strömblad att det viktigaste är vad spelarna tycker om tränaren. Jag är inte helt säker på att den synen är den helt igenom förhärskande i den professionella fotbollen. Men det är förstås en vacker tanke.

Jag saknar för övrigt mycket en formulering som användes ofta på 1900-talet:

Den bollen var värd ett bättre öde

Vilket öde är en boll värd egentligen?

Kommentarer
Postat av: Ulf Hansson

På det glada 1900-talet fanns det också en del formuleringsglada reportrar och redigerare på den lokala monopolmorgontidningen. Jag orkade aldrig läsa vad de skrev om femtedivisionsfotbollen och korpseriebandyn på insidorna, men löpsedlarna kunde man ju inte missa. Sportlöpen var vanligast på måndagar, eftersom inget annat som hände i stan under helgen kunde vara viktigare än bollens eventuellt oförtjänade öde. Alltså kunde man en tidig måndagsmorgon få läsa, i 500 punkters Bodoni Black:
------
SÖDRAS
SEGER
ETT NJUT
------
För det är väl inte helt klart definierat hur man gör substantiv av verb och detta var ju ändå långt innan genusvetenskap blev på modet. ETT NJUT är kort och underbart är kort och kan skrivas med större bokstäver.
Så vad gör man då om det någon helg skulle råka hända något - alltså en riktig händelse som inte har med trikåklädda män (vi pratar 1900-tal, innan damerna fick vara med och leka) att göra? Jo, man tjatar sig till en rad längst ner på löpet, där man kan förmedla det som är så viktigt att det absolut inte kan undanhållas läsekretsen även om de vägrar att hämta tidningen i brevlådan. Nämligen att HV spelat oavgjort. Suck.
Hur skriver man då det tillräckligt fullödigt och intresseväckande på en rad, 200 punkter? Jo:
------
HV-PINNEN
------
Sportjournalister är inte kloka i huvet. VSB.

2007-10-04 @ 09:14:20
Postat av: PS

Så sant som det är sagt.

2007-10-04 @ 10:26:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0