Mitt i Musikens mardröm

Lyssnade på Mitt i Musiken i går där man berättade om ett scarlattimaraton i Manchester. Man spelade alla hans 555 sonater under 12 timmar. Jag blir förbryllad när man säger att Helen Krizo en av arrangörerna menar att det hela var en "logistisk mardröm". I själva verket säger hon ju tydligt "real challenge" eftersom hon har den där underbart engelska attityden till sin uppgift. Nog låter det som en smärre mardröm i mina öron att sprida 555 pianostycken över 230 pianister och sedan ge dem tid och plats att spela, men Helen Krizo har nog bättre struktur i sin planering än vad jag har.   

image49

Magnusson i P1

Hörde Magnusson i P1 i måndags och den lite nervösa diskussionen om Tove Janssons muminböcker. Det dryftades om huruvida mumin är queer och vilken politisk hemvist de udda figurerna har. Mumintrollens ideologiska tillhörighet har flera skrivit om och en inte ovanlig tolkning är väl att ägandet och förvisso dess problematik och individens egna utveckling finns som rätt synliga teman. Det som skulle kunna vara intressant och spännande blev tyvärr förenklat förnumstigt och flamsigt.


image48 

Jag trodde allt var bra

Jag har under de sista dagarna känt mig starkare, mer kraftfull än någonsin och har med ett svagt yippi rullat ur sängen på morgonen redo att möta en lärares vedermödor med äppelröda kinder och ett värmande generöst leende. Min karisma har boostats till något som har fått mina kollegor att börja fundera på att bära solglasögon för att inte bländas. Jag har svept mina c-vitaminer på stående fot och närmast svävat till skolan med lätta steg.
     Men det hjälper naturligtvis inte. Vid två av varandra oberoende tidpunkter har två av varandra oberoende människor tittat skeptisk på mig och sagt "Oj. Är du sjuk?" Det har skakat hela min världsbild i dess grundvalar och jag har förstått att det inte finns någon rättvisa. När jag känner mig på topp är min fysiska och psykiska status marginellt bättre än hos vilken långvårdspatient som helst. Och det förklarar naturligtvis en del. Hur eländig jag känner mig när jag är förkyld till exempel.

 

Peter LeMarc, Linköping Konsert & Kongress

En självlysande konsert med en artist som svettats fram en låtskatt som inte bara funnit fäste i den svenska folksjälen utan dessutom är vacker, på pricken och ohämmat sentimental. Det är som om LeMarc i sin skrivarådra hittat just den där tonen och känslan som hos lyssnaren hoppar över den intellektuella analysen och istället bara rotar sig i ett djupt och medkännande sentiment. Jag sitter (står) och trivs med att han i sin alldeles utsökta vanlighet sjunger på ett sätt som faktiskt biter och jag måste erkänna att jag är förv¨ånad över just hur bra LeMarc sjunger i livesituationen. Det är nervigt, bluesigt men ändå så in i helsicke rotat i vår svenska säregna rocktradition att det är omöjligt att inte känna sig hemma.
    Bandet är bländande. Jag kan under stora delar av konserten inte släppa Christer Janssons agerande bakom trummorna med blicken. Smakfullt, distinkt, aldrig starkt men ibland så svängigt att hela bandet imploderar i ett svängande, gungande skimmer där Janssons hihat gnistrar och hela groovet glöder. Och. Samspelet mellan Peter Forss (bas) och Jansson är fullständigt organiskt. Forss svänger svårt, men visar också upp ett lyriskt drag i stråkpartierna som sprider strävhet och värme. Dyrt. Vid några tillfällen känns det som om gitarristerna Lindström och Thorell skulle må bra av att lämna smakfullhetens förrädiska landskap och börja linda taggtråd runt låtarna. Det skulle vara befriande. När Lindström spelar steel uppstår ett sound som skapar ett helt nytt sound, ett slags svenskt lanoisland som är nästan hypnotiskt intagande.
 
Det är två timmar som försvinner alltför fort och jag lämnar lokalen med ett besvärjande leende.

(Anmärkning. Jag är gammal och trött. Men jag måste erkänna att jag vid minst två tillfällen tänkte "Har jag verkligen betalat 475 spänn för att höra tusen personer klappa åttondelar i otakt?" )


I woke up this morning

Småsegt. Men plötsligt steg Stefan Wemelin ut ur min radioapparat och förklarade för mig vad som saknas i mitt enfaldiga liv. The Band. Jag borde ha förstått det själv, men vad skall man göra åt det klockan nio en söndagkväll. Var är skivaffärerna när man som mest behöver en injektion av sjuttiotalsstök och oförställd spelglädje? Fasen. Varför är det omöjligt att tänka logiskt när det gäller just musik? Jag borde ju uppenbarligen ha förstått att en spelning på ett möbellager i Lammhult en lördagkväll och söndagens dos jullåtar, som sannolikt skulle kunna döda en häst skulle, kräva The Band för att återställa läget till noll. Jag borde ha förstått bättre men jag har uppenbarligen inte haft alla pommes frites på tallriken.   
    

   


TV3 vs Radiosporten

Har ju tidigare hävdat att Viasat borde fråntas alla rättigheter att sända fotbollsevenemang till förmån för Canal Digital som faktiskt har något slags sunt förnuft som en grundidé när de producerar och kommenterar. Kvällens kamp var möjligen ett fall framåt såtillvida att stockholmsförståsigpåaren och goa-gubben-från-götet inte blev osams, men någon riktig nerv bjöd inte sidopladdrarna på, trots att de gav hybris ett nytt ansikte när de började planera Sveriges alpina turné i sommar efter exakt 34 sekunder av matchen. 
    Radiosporten å sin sida föll huvudstupa i det andra diket med en Ralf Edström som var så pessimistiskt nedtonad att jag helt sjönk in i ett nytt skov av min nyss borttynade spleen. Så erbarmerligt dåligt kan det väl inte vara att Sverige för femte gången i rad kvalificerar sig för ett stort mästerskap. Även om inte spelet imponerade.
    Zlatan var sagolik att se på och hans millimeterpass borde ha resulterat i ytterligare ett mål. Minst. Zlatan tog också kvällens stilpoäng när han kastade en boll i huvudet på en av förbundets kostymgubbar som skulle frottera sig med spelarna på innerplan efter matchen. Det skulle jag aldrig våga göra på mina överordnade. Åtminstone inte så hårt. Definitivt inte i direktsändning. Jag måste tala med någon.

  

Nemesis

Min tå blöder.

Hybris

Jag var på Arbetsförmedlingen idag och bad dem om synpunkter på min eventuella framtid som badmintonproffs. Jag frågade om det var något särskilt jag måste tänka på. Måste jag till exempel börja stretcha? Jag redogjorde på bästa sätt för min timing och placeringsförmåga som kompenserar min något voluminösa kroppskonstitution men förmedlaren ville inte lyssna på det örat. Han menade att det vanliga är att yrkesutövande idrottsmän slussas vidare via sina moderklubbar till en mer professionell verksamhet. Jag tittade förnärmat på honom innan jag redogjorde för min (och indirekt Direktörens) karriär i Korpen. Vi låg i division 2 en hel säsong innan vi på grund av bristande motivation och småskador gjorde ett fritt fall genom hela seriesystemet. När den hånleende tjänstemannen tillade att Korpens seriesystem inte är detsamma som elitspelarnas blev jag helt perplex. Han, den infantile stackaren, lever i tron att det finns ytterligare ett seriesystem med bättre spelare. Som om det skulle finnas en badmintonens idévärld där ett mer högklassigt spel skulle kunna existera? Jag reste mig förnärmat ur stolen och betackade mig för vidare konsultation. Situationen tycktes mig helt bisarr. Som om Zlatan skulle be Ingvar Oldsberg om träningsråd.

Bland nät och fjädrar

Jag är medveten om att jag de sista gångerna har varit smått sarkastisk i beskrivningen av Rektorns och Direktörens förehavanden på badmintonplanen. Idag vill jag ödmjukt hylla dessa ädla kämpar för deras inställning och kampmoral.
    Igår hade de träffats 30 minuter före utsatt tid för att vara riktigt uppvärmda och när de ställde sig på banan var det bistra miner och adrenalinstinna ögon som mötte en stel tjugofemöresadjunkt och Läkaren. Direktören och Rektorn uppvisade en hängiven inställning med high five efter varje vunnen boll och lyckades för första gången den här terminen att ta ett set av undertecknad och Läkaren. Jag tror inte att jag har sett två lyckligare personer någonsin. De hade mött motgångar tidigare, men nu fick de belöningen för sin uppoffrande spelstil. Den 19/11 2007 tog Direktören och Rektorn sitt första set med siffrorna 15-13. Jag bugar, applåderar och gratulerar.
   När vi sedan blivit uppvärmda vann vi visserligen de två efterföljande seten komfortabelt och matchen således med 2-1, men det är inte det viktiga. Låt oss den här dagen hylla mina vänner Tantalos och Sisyfos som i en evighet oförtrutet kämpat mot sina övermän. Vi har vid flera tillfällen erbjudit dem att byta lag, men de har styvnackat och stolt refuserat erbjudandet och kämpat sida vid sida i vått och torrt. Att vinna är inte allt. Men det är roligt.

My name is bass, walking bass

Jag såg Mission Impossible III tillsammans med mina barn ikväll. Efter ett tag ställde jag den självklara och berättigade frågan: Hur vet ni att jag inte är Sveriges Ethan Hunt? De flyttade sina fyrkantiga blickar mot min halvliggande lekamen i soffan. De synade mig liksom. Sen kom det ett leende, inte illa menat, men det svider fortfarande. Jag försökte att pumpa ungarna på skälen till att de var så uppenbart säkra på att jag inte jobbade i den svenska underrättelsetjänsten som den skarpaste kniven i lådan, men de orkade inte ens hitta ett argument som var trovärdigt. En timme senare försökte jag uppgivet att förklara för dem att när jag tar på mig den vedervärdiga kavajen i möbeltyg från sextiotalet är det inte för att spela gubbiga hits utan en täckmantel för att operera under cover med världen som arbetsfält. Jag är tränad att utstå de mest påfrestande omständigheter och kan precis som Ethan klättra uppför fasader och hänga i helikoptrar samtidigt som jag likviderar skurkar och jag förfogar över en teknologi som är så modernt mikroskopisk att den ryms i en tändsticksask. Mina barn krävde nu bevis för att jag talade sanning och avfärdade snart mina armmuskler, men tystnade när jag sa:

Jag kommunicerar med mina uppdragsgivare via min blogg.

10-4. Over and out.

Meshell Ndegeocello

Kvalitetspublikationen Bass Player ägnar stort utrymme åt Meshell Ndegeocello i sitt novembernummer och det är förstås glädjande att hon får det utrymme och den uppmärksamhet som hon förtjänar. Hon är allt det som horder av musiker drömmer om att vara. Unik, med ett eget tonspråk och en ton som varierar från spräckig hiphopfunk till lyriskt lir med ett bomullsmjukt sound . Och. Jag stelnar till av förtjusning och beundran när jag läser om hennes förhållningssätt till musiken och hur hon går tillväga när hon spelar. Hon fokuserar helt på soundet, tonen i förhållande till resten av bandet och särskilt trumslagaren. I den teknokratiska musikvärlden känns det som det friskaste någon sagt på länge.
    Det finns massor av skäl att ta itu med Meshell i dina öronsnäckor. Hennes tidiga plattor är rätt mycket hiphop, med en ilsken underton och ett sväng som får jorden att snurra lite fortare, men de rymmer också ett slickt sound med täta körstämmor och en harmonik som är mainstream. Bitter är en av de starkaste skivorna jag äger, fullständigt avskalad med en kärlekslyrik som svider och trasar sönder tillsammans med stråkarrangemang som stretar emot och smeker medhårs. Att tala om gränsöverskridande när det gäller Meshell Ndegeocello känns bara fånigt, för hennes röst är så stark att det hon tar itu med blir ändå så präglat av hennes tumavtryck. I DVD:n Standing in the shadows of Motown kan man se henne intresserat följa historierna kring The Funk Brothers och också höra henne sjunga.

Löjligt: Jag mallar upp mig för att hon i inventeringen av sin instrumentpark räknar upp en likadan yamahabas som jag äger. Jag känner mig för en stund som en glödhet hiphopbasist och för en stund är jag bara så rätt och börjar fundera på hur jag skall kontakta henne för att förklara hur mycket vi har gemensamt (det här är ju larvigt; hon är afroamerikansk, kvinna, vacker och så cool att det gör ont, med en integritet av pansar) ända tills hon liksom urskuldar sig "a Japanese Yamaha with a crazy dub sound". Fasen, Meshell.   


image47


Espresso, min kopp te

På min alldeles för korta lunchrast  flanerade jag i behaglig söderbergtakt till kaffebutiken för att köpa espressokaffe. Den unga damen bakom disken frågade mig vad vår espressomaskin var av för märke och jag tänkte så att det knakade tills hon började rada upp en rad av namn som tycktes lång som en pinkfloydlåt innan jag plötsligt kom på det rätta varumärket. Spelar det någon roll, frågade jag med ett tonfall som skulle gjort Tomas Tvivlaren grön av avund och möttes av den där överseende blicken som avslöjade att farbror har visst inte begripit ett dyft av vad det här handlar om och varför inte prova Blå mocka i ett melittafilter om farbror är det minsta osäker på att det här är det rätta. Jag betalade och promenerade i något mer rask takt , nästan som Raskolnikov, för att hinna till min lektion. Jag lade espressokaffet i bilen och lät de pedagogiska framgångarna och motgångarna följas av en innebandymatch som var mycket besynnerlig då motståndarlaget slet som vargar medan vår mean goal machine vispade in bollarna från vinklar som är obefintliga innan jag slutligen öppnade bildörren och möttes av en kaffedoft som fick mig att himla med ögonen och sedan väl hemma febrigt fumla igång den lilla kaffemaskinen för att se hur den lilla koppen fylldes av svart, skummig nektar. Gode Gud.   

Bland nät och fjädrar

Jag vet inte vad jag skall säga. Läkaren och moi krossade Rektorn och Direktören i fem raka set och det vänligaste man kan säga om motståndarlaget är väl att de spelade med avsedd utrustning och var hyggligt propert klädda. Jag måste också tillägga att underhållningsvärdet tidvis var mycket högt. Framför allt Rektorns smash som resulterade i ett stort, jag säger stort, hål i luften. Samtidigt lutar sig Rektorn så mycket framåt i den helhjärtade satsningen att bollen prydligt lägger sig på hans rygg. Det är då sporten är som störst. 



Min lediga dag

En befriande ledighet som borde göra gott. Men. Dagen kunde inte börjat värre. Min vän Läkaren ringde upp "mellan två patienter" enkom för att gotta sig åt att hans rating i Betapet alltmer börjar närma sig min. För den oinvigde kanske det inte tycks vara någon stor sak men jag tror att Mats Sundin skulle känna sig mer lyckad om han bytte bort torontolöven mot en plats i innebandykorpen än vad jag känner mig när Läkaren befinner sig på samma hundratal. En oförtjänt framgång som är symptomatisk för hela hans liv, född med färdiggödslad matjord i fickan och en tur som är så turlig att den inte längre kan betraktas som tur.
     Jag hade tänkt ägna dagen åt att sondera terrängen för ett inköp av basförstärkare och var mycket snart insugen i Googles klibbiga trådar och satt vid tolvtiden i bilen på väg till Linköping för att titta på en förstärkare av samma märke som Flea spelar på. Innan du sträcker dig efter psykofarmakan, whiskyflaskan, chokladgömman eller vadhelst du använder för att dämpa din ångest så vill jag meddela att jag fördenskull inte har några som helst planer på att som Flea uppträda naken, men jag behöver en liten förstärkare som min sköra lekamen orkar bära. Det är konstigt, men sorgligt att en man i min ålder prioriterar sakers vikt i stället för deras egenskaper i övrigt. Den är riktigt bra, jaja men vad väger den? (Läkaren frågade för övrigt, när han hade pressat in allt salt som var tillgängligt i mina vidöppna betapetsår, hur många förstärkare jag har innan och när jag svarade "3" skrattade han på det där obehagliga sättet som om han tyckte att det var ett sjukligt beteende att åka och titta på en ny.)
    Utanför Skänninge på den östgötska tundran slank jag in på Statoil för att köpa en kopp kaffe och allt gick bra ända till den leende unga kvinnan som expedierade mig frågade mig:
-Lite kaffe på maten?
-Precis.
Jag ljög. Jag ljög den trevliga bensinmackskaffeförsäljaren rätt upp i ansiktet. Jag hade inte ätit på hamburgerhaket jämte men jag orkade inte förklara för henne att jag bara var sugen på en kopp kaffe utan halkade istället in på lögnens såphala väg och sa "precis", ett ord som jag dessutom hatar. Jag kände hur hela min själ gradvis svartnade när jag skuldtyngd plockade upp en pingvinstång med lakrits och mint. Hon log igen och sa
- En för fem kronor. Du får tre för tio kronor.
Min första impuls var att fråga henne om hon tyckte att det såg ut som om jag behövde tre lakritsstänger men för att döva mitt inflammerade samvete köpte jag tre och åkte vidare. 
   På hemväg i novembermörkret med en liten förstärkare i bagaget stannade jag till vid donalds för att äta lunch. Trots min nödlögn hade det dittils varit en hygglig dag men jag har svårt att föreställa mig något mer spleenförstärkande än en hamburgerrestaurang vid E4 i november. Det kalla lysrörsljuset lyser på kunderna som sitter där med dressingen sipprande ur mungiporna och den där kaotiska men ändå semesteraktiga stämningen som finns bland sommarens barnfamiljer är utbytt mot en resignation hos reströtta försäljare som hålögt tittar ut genom panoramafönstren mot parkeringen. När jag närmar mig Vätterbygden lyser solen över Jönköping. Ända till jag kommer fram.



   

Gino

Väl hemma hittar jag ett mail från samme P med länk till en gudomlig version av Brother to Brother med Gino Vanelli och pianisten Michiel Borstlap. Gode Gud.


Come rain or come shine

Det började rätt hyggligt, med tanke på det kroniska tillstånd av spleen som präglat mitt ynkliga sinnestillstånd de senaste dagarna. Men när jag 12.03 intog min kalla lunch i mitt basrum - som för övrigt ligger innanför en toalett och en städskrubb, bägge med utåtgående dörrar, vilket då och då skapar panik hos mina elever som när de öppnar dörren från min lektionssal vid sällsynt olyckliga tillfällen möts av att vägen är spärrad av två öppna dörrar som paradoxalt nog stänger deras väg, tillika måste de forcera en städvagn och minst en lokalvårdare innan de lättade når friheten, nåja de befinner sig fortfarande på fjärde våningen i ett ur alla hänseenden utdömt hus - drabbades jag av ett magnifikt svårmod. Jag blickade ut över skolhuset på andra sidan och såg hur den rågråa himlen tryckte ner taket på det blekgula huset och anade hur regndropparna började formera sig i köer för att kunna välsigna oss med mer väta och mörker. Det kändes behagligt ledsamt

image45

och jag njöt av eländigheten i fulla drag. Hela dagen hade kunnat passera i ett nedstämt D-ackord om det inte vore för att jag är omgiven av älskvärda människor som av ren vänlighet tycks måna om att ge mitt liv en livsgivande injektion. 
    
Min vän P erbjöd mig en biljett till Karjala Cup i Kinnarps Area och jag befann mig snart bland tusentals människor som hade köpt biljett för att få se Foppas comeback och som istället fick se ett björnstarkt Ryssland spela ut de kraftigt devalverade kronorna som pliktskyldigt stretade mot bra i en period. Det var två olika nivåer som möttes och jag tvivlar inte på att den ryska ligan är världens näst bästa hockeyliga.
    Jag försökte tafatt förklara för P att för en enkel tjugofemöresadjunkt är en hockeylandskamp en vanlig vardag att jämföra med att klassrummet plötsligt skulle fyllas med gyllene konfetti och musik från Frank Sinatra. Overkligt.

image46

Bland nät och fjädrar

Läkaren och undertecknad vann komfortabelt i dubbeln mot Direktören och Rektorn utan att göra avkall på vårt signum: gracen. Vårt mål är naturligtvis alltid att vinna och de estetiska värdena i form av vårt  plastiska rörelsemönster och det samspel i något som får liknas vid en tankemässig symbios är endast grädde på moset för de lyckliga åskådarna. Det vill säga Direktören och Rektorn. Det är förstås extra glädjande att vi vann med tanke på den maximala utdelning våra kombattanter hade i form av nätrullare och bollar som var "ute". Som en vän av fair play är det omöjligt att inte förundras över de avsteg en man är beredd att göra för att rubba den sportsliga jämvikten. Jag tänker inte bara på Rektorns tvivelaktiga domslut utan även det hemmagjorda poängräkningssystem som Rektorn försökte att introducera. 
    
Jag svär. Vågaset i omklädningsrummet hånlog åt mig.

Nu har jag spleen.



Arsenal

Såg klassmötet mellan Man U och Arsenal i går och jag kan inte hjälpa det, men när Arsenal med sin millimeterprecision och fulländade bollbehandling skickar lädret mellan varandra så är det en estetisk upplevelse som i sin elegans blir stor konst. Det är obetalbart, vilket kanske är fel ord med tanke på vad Canal Digital tycker att upplevelsen är värd, att se deras spel där anfall och mittfält hela tiden skapar ytor åt varandra genom en konstant rörelse, med eller utan boll. Det är musik.
    Efter att ha sett ett par riktiga plattmatcher från Viasats usla produktion så känns det som att beträda klassisk mark när Niklas Holmgren refererar matchen med ett totalt fokus på just matchen. Han grymtar fraser som "fint spelat" och namnen på spelarna med ett engagemang som inte lämnar tittaren i fred och han lämnar de förnumstiga analyserna som Strömblad et consortes hänger sig åt  till experterna i studion. Men. Hans kommentar när Theo Walcott byttes in var underfundigt provocerande: "och nu har Arsenal en engelsman på plan".  

Jag förutspår att jag under den närmaste veckan kommer att:

a) bli lika adrenalinkickad som Gallas när han satte 2-2
b) skaffa rastafrissa à la Adebayor
c) liksom Saha ta av mig örhängena innan jag blir inbytt på innebandyn
d) tatuera mig på bägge armarna
e) likt Wes Brown stämpla någon helt planlöst i korridoren
f)  tugga tuggummi lika fort som Ferguson
g) vägra att inställa mig på nästa träning


Lyrikvännens omdöme

Såg att Lyrikvännens nästa nummer skall handla om musik. En redaktion som annars är minst sagt på tå är så förutsägbar att den utlovar Morrissey och Patti Smith. För att citera ett av mina barn: Snark.



 


Skivor jag inte visste att jag ägde

Efter ett två dagar långt mentalt koma bestämde jag mig för att göra det som varje människa måste göra för att bringa ordning i det omgärdande kaoset. Sortera skivsamlingen. Uppgiften är omöjlig, jag vet, för man ställs obönhörligen inför frågan: Hur? Svenskt, utländskt? Genrer? Jag började tappert att rensa ut de mest aparta exemplaren av udda reainköp och tvingdes fråga mig hur vi kan ha så många julskivor när jag avskyr julmusik. Efter en halvtimme med en tapper ansats till bokstavsordning i systemet svenskt, pop, soul, jazz, klassiskt; logiskt jag vet, grusades min nyfunna arbetsglädje av Tomas Andersson Wijs besvärliga efternamn och jag gav upp likt ett stafettlag i skidskytte som bommat alla skott i första stående. Det smärtade eftersom jag ett tag kände mig som skivantikvariatföreståndaren i Hornbys High Fidelity som betraktar sitt liv genom sin skivsamling och dessutom (be)dömer sina medmänniskor efter procenthalten skivor av Phil Collins i deras skivsamlingar.
     Jag vet inte hur det gick till, men skivan Pride of Lions liksom sökte sig till min hand och jag betraktade den som något som inte kan existera. Jag såg namnen: Philip Bailey -sångaren i Earth, Wind & Fire, Roy Hargrove - aktad jazztrumpetare, Tony Williams - det är inte sant, Holdsworths gamle vapendragare som nu vandrar på de saligas ängder, Paulinho Da Costa - slagverkare i världsklass och inte minst Bobby Watson - saxofonist tidigare i sällskap med Art Blakey och Chaka Khan. Jag placerar vördnadsfullt den silvriga skivan på plats och lyssnar. Det är hemskt. Baileys falsett som är så rätt i EWF:S September är helt motbjudande i Hoagy Carmichaels The Nearness of You. Det låter helt enkelt inte klokt när han wailar sönder den så sköra balladen i en oktav för kastrater. Det blir värre. Lejonen försöker sig på Bachiana brasilieira av Villa-Lobos. Och. Watsons sopransax är så sur och felintonerad att jag känner hur ansiktet skrynklar ihop sig på egen hand. Det är en ohygglig idé och inget vidare framfört. Jag antar att skivan från 1992 var ett försök att använda amerikanska stjärnmusiker för att tjäna några tyska mark, men det svider att höra den 15 år senare. Den låter ungefär som Pride of Lions låter översatt till tyska. Das Löwenrudel.


RSS 2.0