Dvorak

Jag promenerar länge med solen i ansiktet och Dvoraks åttonde symfoni i lurarna. Den går att ladda ner gratis och ja, lagligt, här, i en mycket potent inspelning med The Royal Concertgebouw Orchestra under ledning av Giuiini, och dessutom finns nio andra symfonier fritt tillgängliga. Dagens bonus. Och på något vis passar musiken med den stickande gödseldoften i luften. Det är lantligt, pastoralt och flöjtteman som målar upp de stilla landskapsmålningarna och jag blir nästan inte alls rädd när jag möter en häst med ryttare, men går ändå över till andra sidan vägen, för jag vill ju inte störa ekipaget i onödan. Det är folkloristiskt, musiken alltså, men inte på det där lantlolliga sättet, utan mer ståtligt och rakryggat med rena klanger och nästan övertydligt kontrasterande teman, musikaliska aniteser, som ställs sida vid sida innan de förenas i den över allt rådande tematiska bearbetningen. Och jag tycker att vitsipporna och hästskiten gör sig fint till Dvorak.
    Jag gissar att inspelningen är från en radiosändning, det är live, och det är helt otroligt hur mycket hostningar, harklingar och snytningar som ackumuleras mellan de olika satserna. Det skräller i lurarna och jag gissar att en läkare skulle bli direkt orolig för minst en av de skrälligaste hostattackerna. Det måste vara varje ljudteknikers mardröm att rigga ljudet och finkalibrera inställningarna för att upptäcka att just de där riktigt basiga lungsjuka gutturala lätena från killen som borde vara på ett sanatorium fortplantar sig bättre än något annat instrument i sändningen.
    Efter Dvorak stegar jag mig vidare i ipoden och hinner med Epilogue med Patrick Wolff, Epistrophy med Thelonius Monk,  Everybody's Got Something to Hide Except for me and my Monkey - Beatles innan jag landar i Steely Dans The Fez via Jon Clearys Fanning the Flames. I morgon? G.

Kommentarer
Postat av: Anonym

Dvořák byl dobrý!

2009-04-19 @ 22:36:50
URL: http://snakecharmer.blogg.se/
Postat av: Anonym

(tjeckiska!)

2009-04-19 @ 22:37:16
URL: http://snakecharmer.blogg.se/
Postat av: WB

Dvorak var bra? (jag lyckas inte så bra med krumelurerna)



2009-04-20 @ 09:09:17
Postat av: Anonym

haha! ja, dvorak var bra - han kunde sin sak ...

2009-04-20 @ 19:53:11
URL: http://snakecharmer.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0